Twee beste wereldjaartijden tijdens Dam tot Damloop

De vrouwen hebben vandaag de man-vrouw wedstrijd tijdens de Dam tot Damloop gedomineerd. De 29-jarige Keniaanse Magaret Kipkemboi kwam solo met de handen in de lucht over de streep in 50.43 minuten. Bij de mannen werd de 10 Engelse Mijl van Amsterdam naar Zaandam gewonnen door de 33-jarige Keniaan Charles Langat in 45.14 minuten. De voorsprong van 6.04 minuten (verschil parcours records m/v) die de vrouwen op de mannen hadden gekregen in Amsterdam, kon Langat niet meer goedmaken. Beide tijden betekenden een beste wereldjaarprestatie van 2022.

Met paraplu’s in de handen kon het publiek genieten van het boeiende slotstuk van de wedstrijd. Ze zagen hoe Magaret Kipkemboi met oppermachtige passen richting de finish sprintte. Ze maakte de wedstrijd hard in gezelschap van Sharon Kemboi en Caroline Nyaga. Het ging zelfs zo hard dat Lonah Salpeter eerder in de wedstrijd er af moest. Pas bij de Dam in Zaandam, 500 meter voor de finish, sloeg Kipkemboi een gat. Met haar eindtijd van 50.42 minuten bleef ze maar elf seconden verwijderd van het parcoursrecord. Wel prijkt ze bovenaan de wereldranglijst 10 Engelse Mijl van dit jaar. Kemboi noteerde 50.45 minuten en Nyaga 50.49 minuten.

Op 37 seconden achter Kipkemboi kwam een oppermachtige Charles Langat over de finish in de Peperstraat in Zaandam. Ook zijn tijd van 45.14 was behoorlijk rap gezien het natte wegdek en het opspattende water. Er werd maar negen keer harder gelopen in 36 edities van de Dam tot Damloop. Niemand op de wereld was dit jaar nog sneller op de 10 Engelse Mijl dan de ontketende Langat. Geoffry Kipchumba nam als tweede de bloemen in ontvangst (45.17) en als derde finishte Peter Kipsarat (45.58). 


Khalid Choukoud en Diane van Es snelste Nederlanders
Achter de snelste atlete van de wereld presteerden ook de Nederlanders uitermate goed. Khalid Choukoud bleef met 46.29 minuten maar 11 seconden boven zijn eigen Nederlands record en passeerde de streep als vijfde. Met zijn armen juichend in de lucht zweepte hij het meelevende publiek op. “Geweldig om hier weer te lopen na een afwezigheid van twee jaar en wat een aanmoedigingen vanaf de kant. Het had nog sneller gekund als het wat minder nat was. Ik ben helemaal klaar voor de TCS Amsterdam Marathon volgende maand.” Filmon Tesfu tekende voor de tweede plaats (47.12) en Stan Niesten voor de derde plaats (47.17).

ASICS-atlete Diane van Es had de eer om als eerste Nederlandse te eindigen. De nog maar 23-jarige atlete legde de 16,1 kilometer af in 54.44 minuten en eindigde overall als zesde. In een boeiende onderlinge strijd bleef ze Silke Jonkman (54.47), Maureen Koster (54.49) en Jill Holterman (54.56) voor. Een knappe prestatie voor Van Es op deze nieuwe afstand voor haar.

Over het evenement
In totaal doen vandaag 40.000 deelnemers mee aan de Dam tot Damloop. Het evenement is hiermee de grootste 10 Engelse Mijl wedstrijd ter wereld. Vanmiddag komen de laatste lopers om 17.00 uur over de finish. Eerder vanochtend deden 2.500 kinderen mee aan de Mini Dam tot Damlopen. Gisteravond stonden er al 9.000 hardlopers aan de start van de Damloop by night. Volgend jaar vinden de Dam tot Dam evenementen plaats op 16 en 17 september 2023.

Meer informatie en alle uitslagen zijn terug te vinden op www.damloop.nl. 

Bekijk hier de aftermovies van de Dam tot Damloop en de Damloop by night: 

Aftermovie Dam tot Damloop

Aftermovie Damloop by night
18-09-2022