Toeschouwers

De Dam tot Damloop had nooit kunnen uitgroeien tot één van de grootste hardloopevenementen ter wereld zonder de geweldige sfeer die de ruim 250.000 toeschouwers elk jaar weer creëren. Het evenement is dan ook niet alleen leuk voor de hardlopers zelf, maar ook voor iedereen die de unieke Dam tot Dam sfeer wil meemaken.

Speciaal voor supporters is er het Dam tot Dam Fanplein. In dit gebied vlakbij de Zaanse Dam zijn er talloze activiteiten voor jong en oud. Kortom, de perfecte plek om deelnemers aan te moedigen. Wil je na de finish afspreken om samen te proosten op een mooie prestatie, bezoek dan het Dam tot Dam Park (in het Burgemeester in ’t Veldpark). Hier vindt onder andere een spetterend live muziek programma plaats.

Aanmoedigen van de lopers

Zowel bij de start, langs het parcours als bij de finish kun je de duizenden lopers de hele dag hartstochtelijk toejuichen. Aanmoedigingen die de lopers natuurlijk als geen ander verdienen, want het is niet zo maar wat om mee te doen aan de Dam tot Damloop. Ten eerste is de start een ideale plek om de duizenden lopers bij hun vertrek aan te moedigen.

Startlocaties:

  • Dam tot Damloop 10 Engelse Mijl: Prins Hendrikkade Amsterdam (zondag 10.19 – 14.55 uur);
  • Damloop by night 5 Engelse Mijl: Vermiljoenweg Zaandam (zaterdag 19.30 – 20.50 uur);
  • Mini Dam tot Damlopen Zaandam: De Burcht Zaandam (zondag 9.30 – 10.30 uur);
  • Mini Dam tot Damlopen Molenwijk: Molenwijk Amsterdam-Noord (zondag 9.30 – 9.40 uur).

Na de start kun je je verplaatsen naar een plekje langs het parcours. Zowel de bewoners in Amsterdam-Noord als in Zaandam maken er jaarlijks een ware happening van. Straten worden versierd met slingers, spandoeken, ballonnen, op zaterdagavond sfeervolle verlichting en vele bewoners maken spontaan muziek. De Dam tot Damloop brengt buren met elkaar in contact en zorgt ervoor dat zij er samen een groot feest van maken. Ook vinden live muziekoptredens plaats op ruim veertig locaties van het evenement.

Doorkomsttijden van de lopers en beschrijvingen van het parcours van de diverse onderdelen tref je hier aan:

Finishlocaties:

De climax wordt voor zowel lopers als toeschouwers bereikt tijdens de finish! Wat is er leuker de lopers na het volbrengen van hun prestatie glorieus binnen te halen en op te vangen, om vervolgens gezellig na te genieten in het Dam tot Dam Park.

  • 10 Engelse Mijl: Peperstraat Zaandam (zondag 11.10 – 17.00 uur);
  • 5 Engelse Mijl Damloop by night: Peperstraat Zaandam (zaterdag 19.48 – 22.30 uur);
  • Mini Dam tot Damlopen Zaandam: Peperstraat Zaandam (zondag 9.40 – 10.10 uur);
  • Mini Dam tot Damlopen Molenwijk: Molenwijk Amsterdam-Noord (zondag 9.33 – 9.50 uur).

Let op! Een bezoek aan het centrum van Zaandam is erg gezellig, maar met name de Dam en het gebied achter de finish op de H. Gerhardstraat kunnen erg druk zijn. Bij teveel drukte kan de Dam zelfs voor extra publiek (tijdelijk) worden afgesloten. Ouders met (jonge) kinderen wordt afgeraden een bezoek aan de Dam te brengen. Het Dam tot Dam Fanplein, vlakbij de Dam, is een perfecte locatie om deelnemers aan te moedigen. Wil je hen na afloop ontmoeten, ga dan naar het Dam tot Dam Park!

Dam tot Dam Plein met groot kinderfeest

Het Dam tot Dam Plein op de Burcht in Zaandam is de ideale plek om de deelnemers onder het genot van een drankje aan te moedigen. De lopers passeren het Dam tot Dam Plein tussen 11.00 en 17.00 uur. Ook vindt hier de hele dag een spetterend kinderfeest plaats. Kinderen kunnen levend tafelvoetbal spelen, zich uitleven in de Athletics Arena of klimmen op de stormbaan. En met leuke foodtrucks en optredens is hier voor ouders ook genoeg te beleven. Deelnemers aan de Mini Dam tot Damloop kunnen bovendien op vertoon van hun startnummer te gekke prijzen winnen bij de verloting.

Dam tot Dam Park

Het Dam tot Dam Park (Burgemeester in ’t Veldpark) is tijdens het weekend de ‘place to be’! Het park is dit jaar het gehele weekend geopend. Op zaterdag 22 september finishen alle wandelaars van de Dam tot Dam Wandeltocht in het park. De Damloop by night op zaterdagavond finisht net voor het park, waardoor iedereen na afloop zich kan aansluiten bij de afterparty in het park. Er is livemuziek van de band popgunnn, die alleen de beste dance, rock en hiphop tracks speelt.

Op zondag is het park al vroeg open voor het ontvangst van de eerste businessteams. De gehele dag bezoeken deelnemers en supporters het Dam tot Dam Park, om onder het genot van een hapje en een drankje na te praten over de geleverde sportieve prestatie en te genieten van de festivalsfeer. Op het podium gaat het dak eraf met de band jeWelste, één van de meest geboekte coverbands van Nederland. Op zondag worden in het park ook de winnaars van de verschillende wedstrijden en categorieën gehuldigd.

Feest in de Molenwijk

De Molenwijk in Amsterdam-Noord staat in het weekend van 22 en 23 september geheel in het teken van de Dam tot Dam evenementen. Duizenden deelnemers trekken wandelend en hardlopend door de wijk. De gezamenlijke bewonersgroepen van Oostzanerwerf organiseren, in nauwe samenwerking met Stadsdeel Amsterdam-Noord, Combiwel Amsterdam en Le Champion, een feestelijk ontvangst bij de doorkomst door de wijk.

Bereikbaarheid

De Dam tot Damloop is het best bereikbaar via het openbaar vervoer. Kijk hier voor meer informatie over bereikbaarheid op zaterdag en zondag en lees onder andere dat de pendelbussen ook voor toeschouwers gratis zijn te gebruiken! Voor bewonersinformatie klik hier.

Zondag live bij NH en AT5

De Dam tot Damloop is op zondag vanaf 10.00 uur de hele dag, tot de laatste loper over de finish is, LIVE te volgen bij NH en AT5. In de ruim zeven uur durende marathonuitzending op tv, radio en online is er aandacht voor de aanwezige wereldtop, de duizenden recreatieve lopers en de unieke sfeer langs de route. Volg het evenement ook live via NHnieuws.nl en at5.nl. Ook NOS Studio Sport besteedt elk jaar aandacht aan de wedstrijd van de topatleten.