Bewoners

Het Dam tot Dam Weekend zou zonder de enthousiaste betrokkenheid van alle bewoners langs het parcours nooit zijn uitgegroeid tot het grootste sportevenementen ter wereld! Het meest waarderen de deelnemers namelijk de ongeëvenaarde sfeer die de bewoners langs het parcours elk jaar met elkaar creëren. 

Programma
Dit jaar verwachten we in totaal 87.000 deelnemers. Op zaterdag 21 september doen er 16.000 wandelaars mee aan de Dam tot Dam Wandeltocht. Zodra de wandelaars gefinisht zijn, starten diezelfde avond nog 15.000 hardlopers aan de 5 Engelse Mijl bij de Damloop by night. Op zondag 22 september verzamelen 6.000 fietsers zich op de Dam in Amsterdam voor de Dam tot Dam FietsClassic. Ook de 4.000 kinderen die meedoen aan de Mini Dam tot Damlopen komen deze ochtend in actie. Als klap op de vuurpijl trekken 50.000 hardlopers door de straat tijdens de 10 Engelse Mijl van de Dam tot Damloop.

Meer informatie over het aanmoedigen van de lopers en alle festiviteiten op het Dam tot Dam Plein en in het Dam tot Park lees je hier.

Bereikbaarheid voor auto’s
Voor een veilig verloop van de Dam tot Dam evenementen moeten diverse tijdelijke verkeersmaatregelen worden genomen. Via onderstaande links kun je zien welke straten worden afgesloten, waar een parkeerverbod met wegsleepregeling van kracht is en hoe lang de maatregelen duren. De parkeerverboden worden tevens aangeduid met borden.

Het parcours is in het algemeen verkeersvrij een half uur voordat de eerste deelnemer passeert t/m ongeveer 10 minuten na de passage van de laatste lopers en in sommige gevallen na de afbouwwerkzaamheden. Bekijk hier de doorkomsttijden van de Damloop by night 5 Engelse Mijl op zaterdag en de Dam tot Damloop 10 Engelse Mijl op zondag.

Om het ongemak te minimaliseren adviseren wij het volgende:

  • Parkeer je auto in een zijstraat van het parcours; dit om de lopers een goede doorgang te bieden en de kans op beschadigingen te voorkomen; in veel straten zal ook een parkeerverbod met wegsleepregeling ingesteld zijn;
  • Wanneer je jouw auto in een zijstraat parkeert, zul je jouw gebied tijdens de passage van de lopers, wanneer je dat wilt, ook gemakkelijker kunnen verlaten.

Bereikbaarheid voor fietsers
De fiets is een prima manier om jezelf tijdens de Dam tot Dam evenementen te verplaatsen in Zaandam. De Dam, Damstraat, Beatrixbrug, Peperstraat en Wilhelminakade zijn echter erg druk. We vragen je dan ook om deze locaties op de fiets te vermijden. Je kunt jouw fiets beter buiten dit gebied parkeren, bijvoorbeeld in het Fietsenpakhuis op de Vinkenstraat of een van de andere alternatieven. Klik hier voor meer informatie. Fietsers uit het oosten kunnen het beste hun fiets parkeren op de hoek van de K. Kansstraat/Sav. Lohmanstraat en Roggeplein.

Fietsomleidingen
Tijdens het Dam tot Dam Weekend geldt een aantal omleidingen voor fietsers:

Parcours versierwedstrijd
Tijdens de Dam tot Damloop op zondag wordt er voor de bewoners een parcours versierwedstrijd gehouden. De winnaar wordt gekozen door een jury, die tijdens het evenement alle versieringen zal bekijken. Denk daarbij aan slingers, spandoeken, aanmoedigingskreten op de weg, ballonnen, enz. De hoofdprijs is een barbecue.

Let op! Creativiteit is prima, maar houd rekening met het volgende: 

  • DTDversiewedstrijd300x200Bouw geen obstakels op de weg, want de deelnemers hebben de ruimte hard nodig! Als je een overspanning over de weg bouwt, dan moet deze een doorrijhoogte van minimaal 4,5 meter hebben;
  • Let er ook even op dat je jouw muziek niet te hard aan zet. Hier doe je de deelnemers namelijk geen plezier mee;
  • Houd bij verlichting rekening met de brandveiligheid van de versiering;
  • Bij warm weer waarderen hardlopers afkoeling. Wij raden het echter af om over de hele breedte van het parcours water te sproeien, omdat niet alle deelnemers dit op prijs stellen. Ook vragen wij je, wanneer je bekertjes water uitdeelt, deze zelf op te ruimen.

Doe mee aan lichtjesavond
Wij gaan met jou de uitdaging aan de Damloop by night zo sfeervol mogelijk te maken met licht! Wij vragen je om op zaterdagavond de straten op te tuigen met lampionnen, fakkels, kerstverlichting, waxinelichtjes of zelfs de Voorzaan op te gaan met een verlichte boot. Heb je een geweldig idee om jouw straat te versieren? Laat ons dit dan weten via damloopbynight@sportvibes.nl. Voor de leukste initiatieven geven wij graag een financiële bijdrage. Wij proberen daar dan ook rekening mee te houden bij de overige plaatsingen van het entertainment.

Zondag live bij NH en AT5
De Dam tot Damloop is op zondag vanaf 10.00 uur de hele dag, tot de laatste loper over de finish is, LIVE te volgen bij NH en AT5. In de ruim zeven uur durende marathonuitzending op tv, radio en online is er aandacht voor de aanwezige wereldtop, de duizenden recreatieve lopers en de unieke sfeer langs de route. Volg het evenement ook live via NHnieuws.nl en at5.nl. Ook NOS Studio Sport besteedt elk jaar aandacht aan de wedstrijd van de topatleten.

Kom helpen als vrijwilliger
Meer dan 1.500 vrijwilligers zijn ieder jaar in touw om het Dam tot Dam Weekend succesvol te laten verlopen. Wil jij net als de sporters een onvergetelijke dag beleven? Kom dan ons team versterken! Als vrijwilliger maak je de sfeer van het evenement en het enthousiasme van de deelnemers van dichtbij mee. Lees hier verder.

Mis niets en ontvang het laatste hardloopnieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief