Bereikbaarheid

De Dam tot Damloop is jaarlijks een populair hardloopevenement waar deelnemers en supporters komen genieten van de unieke sfeer. Ons advies is vanwege drukte om zoveel mogelijk met de trein naar Amsterdam en Zaandam te reizen. Bekijk ook andere opties qua bereikbaarheid.

Trein

Vanwege het enorme aantal deelnemers raden wij je aan om met het openbaar vervoer naar Amsterdam of Zaandam te reizen. NS zet langere treinen in en stopt extra op station Zaandam. De start van zowel de 5 als de 10 Engelse Mijl ligt op loopafstand van het station. De looproute tussen NS-station en de start wordt aangegeven.

Goed voorbereid op pad
In het weekend wordt er regelmatig gewerkt aan het spoor dat van invloed kan zijn op je treinreis. Zo is nu al bekend dat er werkzaamheden plaatsvinden aan het traject tussen Amsterdam en Weesp. Vanaf 10 dagen voor vertrek is de NS Reisplanner bijgewerkt en zie je precies wat dit mogelijk voor jouw reis betekent. Kijk kort voor vertrek nogmaals voor de meest actuele informatie. Onderweg kijk je op de planner op www.ns.nl of download de gratis Reisplanner Xtra app

Let op! Niet alle stations in Nederland zijn laat in de avond nog bereikbaar per trein. Houd daarom goed in de gaten welke trein je naar huis moet nemen om nog thuis te komen.

Geldig vervoerbewijs
Vergeet verder niet om je OV-chipkaart mee te nemen met voldoende saldo. Nog geen OV-chipkaart? Je kunt een persoonlijke ov-chipkaart aanschaffen via NS.nl/ovchipkaart of op het station een anonieme OV-chipkaart kopen.

Op zondag 19 september raden we je af om jouw fiets mee te nemen in de treinen naar de Dam tot Dam evenementen (Amsterdam-Zaandam). Vanwege de verwachte zeer grote drukte in deze treinen zal er voor fietsen nauwelijks tot geen ruimte zijn.

Auto P+R

Kom je toch met de auto, dan kun je het beste gebruikmaken van de P+R-locatie op Industrieterrein Hoogtij (Kleine Steng, 1551 ND Westzaan), waarvandaan je op de gratis pendelbus kunt overstappen naar het Dam tot Dam Park (start 5 Engelse Mijl) of naar de start van de 10 Engelse Mijl in Amsterdam. Je kunt ook gebruik maken van een P+R bij jou in de buurt, waarvandaan je op de trein kunt overstappen naar NS-station Zaandam of Amsterdam.

P+R Industrieterrein Hoogtij (Kleine Steng, 1551 ND Westzaan)
Parkeer op deze locatie en vermijd de verkeersdrukte in Zaandam. Vanaf deze locatie rijden pendelbussen naar het Dam tot Dam Park en naar de start van de 10 Engelse Mijl in Amsterdam.

  • Vanaf de A7 ga je voor Zaandam de A8 op richting Amsterdam. Neem op de A8 afrit 1 (Oostzaan/Zaandam-Zuid). Volg vanaf hier de borden Zaandam-Zuid en vervolgens de borden Hoogtij;
  • Vanaf de N203 en N246 volg je de N246 richting Westzaan en vervolgens de borden Westzaan-Zuid. Je komt dan rechtstreeks uit bij Hoogtij;
  • Vanaf de A9 neem je bij de Wijkertunnel afrit 8 (Beverwijk/Bazaar/Zaanstad). Vervolgens de N246 volgen. Als je bij Buitenhuizen richting Zaandam/Westzaan-Zuid aanhoudt, kom je rechtstreeks uit bij Hoogtij.

P+R Amsterdam Sloterdijk (circa 250 plaatsen, geschikt als je uit het Westen van Nederland komt).

  • Vanaf ringweg Amsterdam A10 neem je afslag S102 (Basisweg).

Zowel bij P+R Amsterdam Sloterdijk als bij P+R ArenA kun je gebruik maken van het P+R parkeren. Het P+R parkeertarief in de weekenden bedraagt € 1,00 per voertuig per 24 uur. Je koopt vervolgens op locatie de voordelige P+R GVB-kaarten (maximaal 5) waarmee je met bus, tram en metro van GVB kunt reizen. Bekijk meer informatie over P+R locaties in Amsterdam tijdens de Dam tot Damloop.

Op www.amsterdam.nl vind je meer informatie over de bereikbaarheid van Amsterdam. Voor overig advies kijk je op www.anwb.nl.

Parking Centrum Amsterdam
Mocht je de auto dicht bij de start in Amsterdam willen parkeren, kies dan voor Parking Centrum Oosterdok. € 20,- voor minimaal 5 tot 24 uur parkeren. Meer informatie op www.parkingcentrumoosterdok.nl.

Let op! In verband met werkzaamheden is de parkeergarage minder goed bereikbaar. Er is een alternatieve aanrijdroute: rijd via de S100 onder Centraal Station door richting de Piet Heinkade. Bij de Oosterdokskade (1e rechts nadat u Centraal Station bent gepasseerd) staan verkeersregelaars die geïnstrueerd zijn om bestemmingsverkeer toe te laten. Sla vervolgens linksaf voor het DoubleTree Hotel langs de Oosterdoksstraat in naar de parking.

Parkeren centrum Zaandam
Klik hier voor meer informatie over het gebruik van parkeergarages en parkeerterreinen in Zaandam. Het parkeerterrein De Burcht is tijdens de Damloop by night en de Dam tot Damloop niet beschikbaar.

Bereikbaarheid Oosterdokseiland

Bereikbaarheid Oosterdokseiland
Tijdens de Dam tot Damloop is voor bestemmingsverkeer het Oosterdokseiland bereikbaar via de Michiel de Ruijtertunnel. De daar aanwezige afzettingen zullen tussen vrijdag 20 september vanaf circa 18.00 uur tot maandag 21 september verwijderd worden. Verkeer kan dan via de oostelijke onderdoorgang, in tegenstelling tot de gebruikelijke verkeerssituatie, linksaf de Oosterdoksstraat en dus het Oosterdokseiland bereiken. Dit wordt begeleid door verkeersregelaars.

Bereikbaarheid centrum
Nieuw is dat verkeer het centrum via het Waterlooplein en Doelensluis niet kan bereiken. Ter hoogte van deze straten geldt namelijk van 7.00 tot 17.30 uur een inrijverbod richting Rokin/Damrak. Verkeer dat zich al binnen het afgesloten gebied bevindt, kan via de Paleisstraat en de Raadhuisstraat het centrum verlaten. Ook kan het verkeer via de Doelensluis ter hoogte van Rokin het wallengebied verlaten.

Pendelbussen

Deelnemers én supporters kunnen gratis gebruikmaken van de pendelbussen. Er zijn de volgende mogelijkheden:

Vanaf P+R Hoogtij in Zaandam (Kleine Steng, 1551 ND Westzaan)

  • Zondag van 8.30 tot 16.00 uur naar het Dam tot Dam Park in Zaandam (ca. 20 minuten).
  • Zondag van 9.00 tot 14.00 uur naar Amsterdam CS (start 10 Engelse Mijl) (ca. 30 minuten)

Vanaf Dam tot Dam Park in Zaandam (Schepenlaan, 1503 HN Zaandam)

  • Zondag van 9.00 tot 18.30 uur naar Amsterdam CS (start 10 Engelse Mijl) (ca. 25 minuten, vermelding op de bus: Amsterdam).
  • Zondag van 12.00 tot 18.30 uur naar NS-station Zaandam (ca. 15 minuten) + P+R Hoogtij Zaandam (ca. 20 minuten) (vermelding op de bus: Zaandam).

Vanaf Amsterdam Centraal (op de kiss & ride lus aan de westkant van IJ-hal CS)

  • Zondag van 9.00 tot 16.00 uur naar het Dam tot Dam Park in Zaandam (ca. 25 minuten).

Hoewel er veel bussen worden ingezet, kan het soms even duren voor er lege bussen arriveren. Wij vragen je bij het instappen rustig te wachten en niet voor te dringen.

Touringcars

Organiseer je zelf een busreis naar de Dam tot Damloop? Stuur dan een e-mail naar info@lechampion.nl. Je ontvangt dan drie dagen voor het evenement per e-mail alle informatie, die je nodig hebt om bij het evenement te komen en eventueel te parkeren.

Zaanferry

Op zondag wordt om de twee uur met een Ferry tussen het Zaantheater in Zaandam en Amsterdam CS gevaren. Voetgangers en fietsers kunnen hier gebruik van maken. De reis duurt ongeveer een uur en kost per enkele reis € 5,00 per persoon (kinderen tot 12 jaar zijn de halve prijs en fietsen zijn gratis). Meer informatie vind je op www.zaanferry.com.

Fiets

Amsterdam
Kom je op de fiets naar de start van de Dam tot Damloop, dan kun je deze stallen bij Amsterdam Centraal Station. Het Centraal Station telt in totaal 6.587 gratis parkeerplaatsen. Daarnaast zijn er bewaakte betaalde fietsenstallingen aan de oost- en westkant aan de centrumzijde van Amsterdam Centraal Station. Amsterdam Centraal Station heeft speciaal voor fietsers een verwijssysteem ontwikkeld. Borden maken je attent op de parkeerplekken, de afstand van het rek tot het stationsgebouw en de regels. Zie ook de website van Gemeente Amsterdam voor meer informatie.

Zaandam
Kom je op de fiets naar de finish in Zaandam of het Dam tot Dam Park, dan kun je deze stallen in de fietsenstalling bij het Dam tot Dam Park. De capaciteit is hier echter beperkt. Je kunt je fiets ook stallen in één van de bijna 4.100 fietsparkeerplekken in het centrum van Zaandam. Een overzicht van deze fietsenstallingen vind je hier.

Wandel terug

In plaats van de pendelbus kun je ook wandelend vanaf de finish via de Gedempte Gracht terug naar NS-station Zaandam.

Ophalen deelnemers Zaandam

De beste locatie om deelnemers op te halen is Westerwatering aan de westkant van NS-station Zaandam. Dit is door de deelnemers lopend goed te bereiken of met de pendelbus vanaf het Dam tot Dam Park. Het ophalen van deelnemers in het centrum in Zaandam wordt sterk afgeraden.