10 Engelse Mijl

De hoofdafstand tijdens de Dam tot Damloop is de 10 Engelse Mijl, een 16,1 km lang parcours tussen Amsterdam en Zaandam. De 10 Engelse Mijl vindt plaats op zondag 17 september.

Parcours

De 10 Engelse Mijl start op de Prins Hendrikkade in Amsterdam. Daarna volgt direct de doorkomst door de IJtunnel, deze verbinding tussen het centrum en Amsterdam-Noord is alleen tijdens de Dam tot Damloop opengesteld voor hardlopers. Echt gezellig wordt het vanaf de Buiksloterdijk. De enthousiaste bewoners van de Landsmeerderdijk, Kadoelenweg, Stoombootweg en Appelweg staan klaar om je aan te moedigen. Na het Molenwijkpark ga je via het fietspad van de Verlengde Stellingweg naar de Noorder IJ- en Zeedijk in Zaandam, waar het parcours via de altijd gezellige Zuiddijk en de Dam naar de finish op de Peperstraat leidt.


Start

De 10 Engelse Mijl start om 10.19 uur. De start van de Dam tot Damloop bevindt zich in Amsterdam op de Prins Hendrikkade. Alle starts vinden plaats vanaf de Prins Hendrikkade.
Startvakken
Op de Prins Hendrikkade zijn vijf startvakken ingedeeld. Elk startvak is vanaf 20 minuten voor de starttijd geopend. Op borden bij de toegangsfuiken is duidelijk met kleuren en nummers aangegeven welke startnummers tot het betreffende vak behoren. De startvakken van de recreatieloop worden ingedeeld op basis van de opgegeven streeftijd. Uiterlijk 10 minuten voor de start dient elke loper in het startvak aanwezig te zijn. De vakken worden meerdere malen voor een startgroep gebruikt. Let op! Het is niet toegestaan in een eerdere startgroep te starten. Later starten is wel mogelijk.

Bekijk hier de indeling van de startvakken en de plattegrond van het startgebied.
Kleed- en douchegelegenheid
Kleedruimte is alléén aanwezig in Zaandam in Sporthal De Struijck, vlakbij het Dam tot Dam Park. Er is geen douchegelegenheid. Je kunt hier ook (beperkt) tassen achterlaten. Deelnemers aan de Businessloop kunnen hun kleding kwijt in de verkleedtent in het Dam tot Dam Park.

Kleding
Kledinginname
Samen met het startnummer ontvang je een speciale plastic draagtas en kledingsticker, die gebruikt dienen te worden voor de afgifte van kleding in Amsterdam. Na het vullen van de tas plak je vervolgens de bijgevoegde sticker, die overeenkomt met jouw startnummer, in het speciaal hiervoor aangegeven vlak op de tas. Zorg dat je tas dicht is! Je kunt de plastic draagtas daarna inleveren bij de PostNL trailer, die overeenkomt met jouw startnummerserie. Deze PostNL trailers staan op het busstation aan de IJ-zijde van Amsterdam Centraal. Kom je vanaf de stad kant? Maak dan gebruik van de twee passages aan de buitenzijde van het station (IJpassage en Amstelpassage) om bij het busplatform te komen. Houd rekening met de op de sticker vermelde eindtijd van inleveren.

Het is niet mogelijk om kleding in/nabij de startvakken achter te laten. Verder worden alleen de door de organisatie verstrekte plastic draagtassen ingenomen. Sporttassen en rugtassen passen hier niet in en worden dus ook niet meegenomen. Deze dien je in Sporthal De Struijck of als businessloper in de kledingtent in het Dam tot Dam Park achter te laten.

Let op! De inname, het vervoer en uitgifte van kleding is op eigen risico, wat ook geldt voor het achterlaten van kleding en tassen in de kleedaccommodaties.

Kledinguitgifte

Ongeveer 150 meter achter de finish, op de route naar het Dam tot Dam Park, kun je de in Amsterdam ingeleverde kledingtassen weer ophalen. Deze tassen liggen daar gesorteerd op startnummervolgorde, waarbij de laagste nummers het dichtst bij de finish liggen en de hoogste nummers het dichtst bij het Dam tot Dam Park. Kleding kan worden opgehaald tot 17.15 uur. Tip! Het is zonde om de ontvangen kledingtas weg te gooien. De tas is prima herbruikbaar en zo ben je bovendien duurzaam bezig. Wil je de tas toch weggooien? Doe dit dan bij het plastic afval.

Tijdens de race

Verzorgingsposten
Langs het parcours tref je een aantal verzorgingsposten aan. Deze verzorgingsposten zijn altijd aan de rechterkant van het parcours geplaatst. Houdt hier rekening mee wanneer er wordt aangegeven dat er een verzorgingspost aankomt en ga rechts lopen. Hieronder lees je wat er waar aanwezig is en in welke volgorde het uitgedeeld wordt. Tevens vind je hier toiletten en een medische post.
Start Water
5 km AA Drink Iso Lemon en water
9 km Fruit, water en AA Drink Iso Lemon
11 km AA Drink Iso Lemon en water
14 km Sponzen en water
Finish AA Drink Iso Lemon en water 

Finish 

De finish is op de Peperstraat in Zaandam. De tijdslimiet van de 10 Engelse Mijl is 2 uur. De finish sluit om 17.00 uur. Je dient onderstaande punten voor genoemde tijden te zijn gepasseerd: 

  • 6 km - 15.45 uur
  • 11 km - 16.22.30 uur
  • 14 km - 16.45 uur

Lopers die op basis van het passeertijdenschema worden ingehaald door de bezemwagen en dus de gestelde tijdslimiet zullen gaan overschrijden, worden gevraagd hun race te beëindigen en uit veiligheids- en gezondheidsredenen plaats te nemen in de bezemwagen. Mocht je, ondanks het verzoek, toch besluiten jouw race voort te zetten, dan doe je dit op eigen risico. Het parcours wordt immers, na het passeren van de bezemwagen, weer vrij gegeven voor al het wegverkeer. De bezemwagen brengt uitvallers naar het Dam tot Dam Park in Zaandam. Je komt dan niet in aanmerking voor een medaille en wordt ook niet in de uitslagen opgenomen.

Prijzen

Bij de wedstrijdloop 10 Engelse Mijl zijn geldprijzen te winnen in de categorieën: mannen senioren, vrouwen prominenten, vrouwen senioren, master M35, M40, M45, M50, M55, M60, M65, M70, M75, V35, V40, V45, V50, V55, V60, V65 en V70. De prijscategorie vervalt bij minder dan drie gestarte deelnemers. Een extra prijs ontvangen de eerste drie in Nederland woonachtige mannen en vrouwen.

Man/vrouw wedstrijd
De vrouwen prominenten starten om 10.19 uur. Zij vertrekken 6.04 minuten eerder dan de mannen. Dit is het verschil tussen de parcoursrecords van de mannen en vrouwen. Wie als eerste over de streep komt, wint een extra prijs.

Prijsuitreiking
De nummer 1 t/m 3 bij de mannen senioren en vrouwen prominenten worden direct na de finish op de Peperstraat gehuldigd. De geldprijzen worden enige weken na het evenement overgemaakt.