10 Engelse Mijl

De hoofdafstand tijdens de Dam tot Damloop is de 10 Engelse Mijl, een 16,1 km lang parcours tussen Amsterdam en Zaandam. De 10 Engelse Mijl vindt plaats op zondag 19 september. 

Parcours

De 10 Engelse Mijl start op de Prins Hendrikkade in Amsterdam. Daarna volgt direct de doorkomst door de IJtunnel, deze verbinding tussen het centrum en Amsterdam-Noord is alleen tijdens de Dam tot Damloop opengesteld voor hardlopers. Echt gezellig wordt het vanaf de Buiksloterdijk. De enthousiaste bewoners van de Landsmeerderdijk, Kadoelenweg, Stoombootweg en Appelweg staan klaar om je aan te moedigen. Na het Molenwijkpark ga je via het fietspad van de Verlengde Stellingweg naar de Noorder IJ- en Zeedijk in Zaandam, waar het parcours via de altijd gezellige Zuiddijk en de Dam naar de finish op de Peperstraat leidt.

Start en finish

Start 
De 10 Engelse Mijl start om 10.19 uur.

Finish 
De finish is op de Peperstraat in Zaandam. Door de BibTag wordt jouw eindtijd geregistreerd bij het passeren van de chipmatten. Zoek bij de finish zoveel mogelijk de zijkanten op, hier is het minder druk. Na de finish ontvang je een flesje sportdrank een medaille. Ook kun je hier water drinken. Wij verzoeken je na het passeren van de finishlijn direct door te lopen richting de kledinguitgifte.

Startvakken
Op de Prins Hendrikkade zijn vijf startvakken ingedeeld. Elk startvak is vanaf 20 minuten voor de starttijd geopend. Op borden bij de toegangsfuiken is duidelijk met kleuren en nummers aangegeven welke startnummers tot het betreffende vak behoren. De startvakken van de recreatieloop worden ingedeeld op basis van de opgegeven streeftijd. Uiterlijk 10 minuten voor de start dient elke loper in het startvak aanwezig te zijn. De vakken worden meerdere malen voor een startgroep gebruikt. Let op! Het is niet toegestaan in een eerdere startgroep te starten. Later starten is wel mogelijk.

Bekijk hier de indeling van de startvakken en de plattegrond van het startgebied.

Tijdslimiet en klokken 10 Engelse Mijl

De limiet voor de 10 Engelse Mijl is 2 uur. Je dient onderstaande punten voor genoemde tijd te zijn gepasseerd.
  • 6 km 15.45 uur
  • 11 km 16.22.30 uur
  • 14 km 16.45 uur

Lopers die op basis van het passeertijdenschema worden ingehaald door de bezemwagen en dus de gestelde tijdslimiet zullen gaan overschrijden, worden gevraagd hun race te beëindigen en uit veiligheids- en gezondheidsredenen plaats te nemen in de bezemwagen. Mocht je, ondanks het verzoek, toch besluiten jouw race voort te zetten, dan doe je dit op eigen risico. Het parcours wordt immers, na het passeren van de bezemwagen, weer vrij gegeven voor al het wegverkeer. De bezemwagen brengt uitvallers naar het Dam tot Dam Park in Zaandam. Je komt dan niet in aanmerking voor een medaille en wordt ook niet in de uitslagen opgenomen.

Klokken en kilometerpunten
Bij de start, op alle even km-punten, het 5 km-punt, het 15 km-punt én aan de finish staan tijdklokken opgesteld. Deze klokken worden geactiveerd bij de start van de wedstrijdloop heren. Onthoud bij de start de tijd op de klok, zodat je onderweg jouw tussentijden kunt berekenen.

Verzorgingsposten

Langs het parcours tref je een aantal verzorgingsposten aan. Hieronder lees je wat er waar aanwezig is en in welke volgorde het uitgedeeld wordt. Op de verzorgingsposten zijn tevens toiletten en medische posten aanwezig.

AfstandVerzorging
Startwater
5 kmsportdrank en water
8,5 kmfruit
9 kmwater
11 kmsportdrank en water
14 kmwater en sponzen
Finishsportdrank en water 

Wedstrijd

Bij de wedstrijdloop 10 Engelse Mijl zijn prijzen te winnen in de categorieën: mannen senioren, vrouwen prominenten, vrouwen senioren, master M35, M40, M45, M50, M55, M60, M65, M70, M75, V35, V40, V45, V50, V55, V60, V65 en V70.

Klik hier voor meer informatie over de wedstrijdloop.