Le Champion
NederlandsEnglish

Vrijwilligers

Een groot aantal vrijwilligers is ieder jaar in touw om de Dam tot Damloop tot een succes te maken. Zowel in de voorbereiding als in het weekend zelf zijn honderden vrijwilligers nodig om diverse taken te vervullen. Net als de lopers beleven ook de vrijwilligers een onvergetelijk evenement. Het enthousiasme van de lopers beleef je mee wanneer je bijvoorbeeld bij het kledingvervoer een taak hebt of langs de kant staat om het verkeer te regelen. Bij de finish en daarna bij de kledinguitgifte neem je talrijke bedankjes in ontvangst en velen beloven volgend jaar weer te komen. Het vrijwilliger zijn bij de Dam tot Damloop is daardoor een dankbare taak waar je zelf ook nog lang aan zult terugdenken.

Vrijwilligers bij de Dam tot Damloop zijn welkom vanaf  16 jaar. Als vrijwilliger heb je keuze uit tal van verschillende taken. Onderstaand een overzicht van beschikbare taken met korte toelichting (waarbij de komende tijd aanvullende informatie volgt over de taken bij de nieuwe Damloop by night op zaterdag 20 september):

   • Assistentie kledinginname Amsterdam
    In Amsterdam bij het Centraal Station leveren (bijna) alle deelnemers hun kleding in een plastic tas in. De vrijwilligers nemen tassen op (start)nummer in en plaatsen deze ter plekke in de juiste containers. Een taak met een aantal drukke piekmomenten. Deze taak wordt uitgevoerd tussen 9.00 en 15.30 uur.
   • Assistentie kledinguitgifte Zaandam
    Na de kledinginname in Amsterdam rijden de vrachtauto’s met containers naar Zaandam waar vrijwilligers deze tassen eerst op nummer sorteren. Daarna (wanneer de deelnemers terugkomen) worden deze aan de lopers teruggegeven. Deze taak wordt uitgevoerd tussen 10.30 en 17.30 uur.
    Vrijwilligers uit Amsterdam kunnen (geheel vrijblijvend) met de bus meerijden naar Zaandam om daar bij het uitdelen ook nog enige uurtjes te helpen. Een taak voor stevige aanpakkers!
   • Assistentie bij opstellen teams voor het maken van groepsfoto (in Amsterdam)
    De teams van de bedrijven die deelnemen aan de businessloop kunnen vooraf met hun team op de foto. Daarvoor zijn een 12-tal fotografen aanwezig die deze foto’s maken. De teams dienen echter op een juiste manier opgesteld te worden. De taak van de vrijwilliger is om dat te regelen. Ook wordt toezicht gehouden dat alleen de businessteams in dit fotografeervak toegelaten worden. Taak vrijwilliger van 9.00 tot 14.00 uur.
   • Assistentie starts
    Bij het startgebied op de Prins Hendrikkade in Amsterdam zijn vrijwilligers nodig bij de toegangsfuiken naar de startvakken, bij de afzettingen van de zijwegen alsmede bij de starts zelf. Zij helpen na de laatste start ook met het opruimen. Taak van 8.00 tot ongeveer 16.30 uur.
   • Post als verkeersregelaar langs parcours in Amsterdam-Noord, Zaandam-Zuid of Zaandam-Centrum
    Langs het parcours dienen tal van zijwegen te worden afgezet. Taak bestaat uit het bezetten van zo’n parcourspost en passanten tegen te houden cq te verwijzen wanneer er lopers passeren. Sfeervolle taak omdat de hele middag enthousiaste lopers passeren. Soms zal er wel enige daadkracht worden gevraagd. Tevens is het een must dat je in het bezit bent van een aanstellingspasje. De keuze bestaat zo’n post te bezetten in Amsterdam-Noord, Zaandam-Zuid of Zaandam-Centrum. Afhankelijk van locatie zal dit ongeveer tussen 7.30 en 16.00/17.00 uur duren. Voor catering wordt gezorgd!
   • Post op verzorgingspost langs de route
    In zowel Amsterdam-Noord als in Zaandam staan verversingsposten langs de route waar de lopers iets te drinken krijgen en mogelijk ook fruit. Op deze posten zijn altijd veel medewerkers nodig omdat het voorzien van drinken aan alle deelnemers veel handen vergt. Na afloop help je met elkaar met het opruimen. Wil je stevig aanpakken dan is dit wellicht iets voor je. Tijden: Amsterdam-Noord ong. 9.00 – 17.00 uur; Zaandam ong. 9.30 – 17.30 uur.
   • Assistentie op uitdeelpost in finishgebied
    In Zaandam vindt op de Peperstraat de finish plaats van alle lopers. Eerst vanaf 10.00 uur de kinderen van de Mini Dam tot Damlopen; vervolgens de 4 mijl en vanaf ongeveer 12.00 tot 17.00 uur de grote Dam tot Damloop. Alle deelnemers ontvangen na de finish een medaille, een flesje AA Drink en een Sultana. Taak bestaat uit het uitdelen van deze spullen van 10.00 tot 17.00 uur. Totaal acht uitdeelfuiken zijn er op de Peperstraat gevormd. Om 17.00 uur helpt iedereen bij het opruimen.
   • Assistentie finishgebied algemeen
    Het finishgebied wordt vanaf 6.00 uur afgezet met hoge hekken terwijl vanaf 7.30 uur de hekken worden voorzien van spandoeken. Dit dient uiterlijk 10.00 uur gereed te zijn. Taak bestaat uit het verlenen van assistentie bij opbouw hekken vanaf 6.00 uur of het plaatsen van spandoeken vanaf 7.30 uur.
    Vanaf 10.00 uur zijn er diverse finishtaken beschikbaar of in het directe finishgebied of in het achtervak waar de doorstroming van de deelnemers in stand moet blijven. Vanaf 17.00 uur moet alles weer worden opgeruimd (tot ongeveer 18.30 uur). Een taak voor echte die-hards! Wie durft?
   • Assistentie Zaandam-Centrum bij kinderlopen en vervolgens langs parcours
    In Zaandam worden tussen 9.45 en 11.00 uur vanaf de Burcht de Mini Dam tot Damlopen gehouden. Als vrijwilliger kun je aldaar assisteren bij de opbouw (evt. vanaf 7.00 uur); bij de starts (vanaf 8.30 uur) en daarna desgewenst een post op het parcours op de Burcht of Dam bezetten.
   • Assistentie gebied Dam tot Dam Park (inclusief Sporthal De Struijck)
    In dit gebied zijn vanaf 8.00 uur talrijke taken te volbrengen. Deze bestaan ondermeer uit:

    • assistentie verlenen bij het parkeren van de auto’s van genodigden en bussen (vanaf 7.00 uur tot ong. 12.00 uur)
    • algemene assistentie diverse werkzaamheden in het Dam tot Dam Park; is zowel ‘s morgens als ‘s middags als de hele dag mogelijk.

Wij kunnen ons voorstellen dat ook deelnemende lopers vóór of misschien nog meer na de loop wel een handje willen toesteken. Daarvoor komen de volgende werkzaamheden het meest in aanmerking:

     • Opbouw finishgebied Peperstraat Zaandam
      ‘s Morgens tussen 6.00 en 8.30 uur plaatsing hoge hekken en marktkramen voor uitdeelposten. Vele handen maken licht werk. Daarna beginnen de pendelbussen naar Amsterdam te rijden zodat je ruim op tijd bij de start kunt zijn.
     • Opruimwerkzaamheden finishgebied
      Betreft taak vanaf 17.00 uur tot uiterlijk 19.00 uur. Deelnemers die gelopen en gedoucht hebben zijn zeer welkom hierbij te assisteren. Ook hier geldt dat vele handen licht werk maken.
     • Opruimwerkzaamheden Dam tot Dam Park
      Daags na de loop op maandag (en mogelijk dinsdag) zijn bij het opruimen van dit park tal van opruimwerkzaamheden van licht tot zwaar te verrichten. Dit kan op deeltijden maar ook de gehele dag. Het is deze dagen altijd heel gezellig met de goede herinnering van de Dam tot Damloop in het hoofd. En ook hier blijft de catering natuurlijk niet achter.

In alle gevallen functioneer je onder leiding van een coördinator, die er natuurlijk voor zorgt dat je voldoende instructies en ondersteuning krijgt. Overigens is er nog behoefte aan enkele leiders die (vooraf ingewerkt) een bepaalde taak willen verrichten. Zo heeft elk van de 17 kledingauto’s ook een eigen leider nodig. Laat het weten als je hiervoor wat voelt.

Via dit formulier kun je je als vrijwilliger aanmelden. Je ontvangt dan uiterlijk een week voor het evenement bericht met nadere gegevens. Wordt er geen gebruik van je aanmelding gemaakt (wat zelden voorkomt), dan hoor je dat natuurlijk eerder. Ook wordt er contact met je opgenomen indien er voor een bepaalde taak voldoende medewerkers zijn en we een andere taak voor je beschikbaar hebben.

Tot slot ten overvloede: iedere vrijwilliger ontvangt een ASICS Runningshirt  en een lunchpakket met consumptiebonnen. En tussentijds zal waar mogelijk voor aanvullende catering worden gezorgd.

Ongetwijfeld zal deze Dam tot Damloop ook bij jou als vrijwilliger een onvergetelijke indruk achterlaten!