Toeschouwers en vermaak

De Dam tot Damloop had nooit kunnen uitgroeien tot één van de grootste hardloopevenementen ter wereld zonder de geweldige sfeer die de ruim 250.000 toeschouwers elk jaar weer creëren. Het evenement is dan ook niet alleen leuk voor de hardlopers zelf, maar ook voor iedereen die de unieke Dam tot Dam sfeer wil meemaken.

Speciaal voor supporters is er het Dam tot Dam Fanplein. In dit gebied vlakbij de Zaanse Dam zijn er talloze activiteiten voor jong en oud. Kortom, de perfecte plek om deelnemers aan te moedigen. Wil je na de finish afspreken om samen te proosten op een mooie prestatie, bezoek dan het Dam tot Dam Park (in het Burgemeester in ’t Veldpark). Hier vindt onder andere een spetterend live muziek programma plaats.

Aanmoedigen van de lopers
Zowel bij de start, langs het parcours als bij de finish kun je de duizenden lopers de hele dag hartstochtelijk toejuichen. Aanmoedigingen die de lopers natuurlijk als geen ander verdienen, want het is niet zo maar wat om mee te doen aan de Dam tot Damloop. Ten eerste is de start een ideale plek om de duizenden lopers bij hun vertrek aan te moedigen.

Startlocaties:

  • Dam tot Damloop 10 Engelse Mijl: Prins Hendrikkade Amsterdam (zondag 10.19 – 14.55 uur);
  • Damloop by night 5 Engelse Mijl: Kepplerstraat Zaandam (zaterdag 19.30 – 20.50 uur);
  • Mini Dam tot Damlopen Zaandam: De Burcht Zaandam (zondag 9.30 – 10.30 uur);
  • Mini Dam tot Damlopen Molenwijk: Molenwijk Amsterdam-Noord (zondag 9.30 – 9.40 uur).

Na de start kun je je verplaatsen naar een plekje langs het parcours. Zowel de bewoners in Amsterdam-Noord als in Zaandam maken er jaarlijks een ware happening van. Straten worden versierd met slingers, spandoeken, ballonnen, op zaterdagavond sfeervolle verlichting en vele bewoners maken spontaan muziek. De Dam tot Damloop brengt buren met elkaar in contact en zorgt ervoor dat zij er samen een groot feest van maken. Ook vinden live muziekoptredens plaats op ruim veertig locaties van het evenement. Klik hier voor een overzicht van al het entertainment.

Doorkomsttijden van de lopers en beschrijvingen van het parcours van de diverse onderdelen tref je hier aan:

Finishlocaties:

Finishgebied_2016-LRDe climax wordt voor zowel lopers als toeschouwers bereikt tijdens de finish! Wat is er leuker de lopers na het volbrengen van hun prestatie glorieus binnen te halen en op te vangen, om vervolgens gezellig na te genieten in het Dam tot Dam Park.

  • 10 Engelse Mijl: Peperstraat Zaandam (zondag 11.10 – 17.00 uur);
  • 5 Engelse Mijl Damloop by night: Gerhardstraat/Heijermansstraat (zaterdag 19.48 – 22.15 uur);
  • Mini Dam tot Damlopen Zaandam: Peperstraat Zaandam (zondag 9.40 – 10.10 uur);
  • Mini Dam tot Damlopen Molenwijk: Molenwijk Amsterdam-Noord (zondag 9.33 – 9.50 uur).

Let op! Een bezoek aan het centrum van Zaandam is erg gezellig, maar met name de Dam en het gebied achter de finish op de H. Gerhardstraat kunnen erg druk zijn. Bij teveel drukte kan de Dam zelfs voor extra publiek (tijdelijk) worden afgesloten. Ouders met (jonge) kinderen wordt afgeraden een bezoek aan de Dam te brengen. Het Dam tot Dam Fanplein, vlakbij de Dam, is een perfecte locatie om deelnemers aan te moedigen. Wil je hen na afloop ontmoeten, ga dan naar het Dam tot Dam Park!

Dam tot Dam Park
Het hoogtepunt van het Dam tot Dam Feest is het live muziek programma in het Dam tot Dam Park in het Burgemeester in ‘t Veldpark. Aansprekende artiesten verzorgen hier gratis optredens, terwijl ook op zondag de winnende atleten op het podium worden gehuldigd. In een festival sfeer kunnen deelnemers en toeschouwers elkaar hier ontmoeten en genieten van eigentijdse horeca. In het park staan ook videoschermen waarop zondag de live tv-uitzending van RTV NH is te zien.

Dam tot Dam Fanplein
De Burcht in Zaandam staat het gehele weekend in het teken van de Dam tot Dam evenementen. Ondernemers van de Dam en de Zuiddijk organiseren in samenwerking met Le Champion op het sfeervolle plein midden in het centrum een feest voor alle leeftijden. Tijdens de doorkomst van de lopers en wandelaars kun je genieten van foodtrucks, diverse live optredens van Zaanse artiesten en straatmuzikanten. Het Dam tot Dam Fanplein is dan ook zeker een bezoek waard voor alle toeschouwers en inwoners van Zaandam. Kijk hier voor meer informatie.

Kinderfeest
Op het Dam tot Dam Fanplein is op zondagochtend de start van de Mini Dam tot Damloop. Na afloop van de Miniloop vindt hier ook een spetterend kinderfeest plaats. Kinderen kunnen zich laten schminken, spelen op de springkussens of met Dammie, de mascotte van de Mini Dam tot Damloop, op de foto gaan.

Feest in de Molenwijk
De Molenwijk in Amsterdam-Noord staat in het weekend van 16 en 17 september geheel in het teken van de Dam tot Dam evenementen. Duizenden deelnemers trekken wandelend en hardlopend door de wijk. De gezamenlijke bewonersgroepen van Oostzanerwerf organiseren, in nauwe samenwerking met Stadsdeel Amsterdam-Noord, Combiwel Amsterdam en Le Champion, een feestelijk ontvangst bij de doorkomst door de wijk.

Bereikbaarheid
De Dam tot Damloop is het best bereikbaar via het openbaar vervoer. Kijk hier voor meer informatie over bereikbaarheid op zaterdag en zondag en lees onder andere dat de pendelbussen ook voor toeschouwers gratis zijn te gebruiken! Voor bewonersinformatie klik hier.

In en om Zaandam
Het jaar van Stad aan de Zaan
Water, blauwe lucht met witte wolken, molens en Zaanse huisjes. De Zaanstreek is onderdeel van het product ‘Old Holland’. Om het ‘Old Holland’-gevoel te ervaren, moet je in de Zaanstreek zijn geweest waar het water van de Zaan alles en iedereen in de streek met elkaar verbindt: de rijke historie met innovaties van vandaag en morgen, wonen met werken, arm met rijk, jong met oud, passief met actief.

De Zaanstreek brengt ons verhalen waar wij trots op zijn en die we op een unieke manier willen laten (her)beleven. Deze verhalen worden tastbaar door de evenementen op en rond de Zaan. Mooie evenementen die van april tot oktober toegankelijk zijn voor iedereen. Deze periode van verbinding noemen we ‘Stad aan de Zaan’. Meer weten? Kijk dan op www.stadaandezaan.nl.

In Amsterdam
Ook Amsterdam heeft nog veel meer te bieden. Combineer het lopen in Amsterdam daarom met een bezoek aan één of meer van die prachtige toeristische attracties. Een rondvaart door de grachten per boot of per waterfiets, een stadswandeling over de unieke grachtengordels, een kijkje op de Wallen of een bezoek aan het Rijksmuseum. Kijk voor meer informatie op www.iamsterdam.com.

Live uitzending NH en AT5
De Dam tot Damloop is van 10.00 tot 17.00 uur de gehele dag live te volgen bij NH én AT5. In de zeven uur durende marathonuitzending is er aandacht voor de aanwezige wereldtop, de duizenden recreatieve lopers en de sfeer langs de route. Het evenement is ook online via rtvnh.nl en at5.nl live te volgen!

Ook NOS Studio Sport besteedt elk jaar aandacht aan de wedstrijd van de topatleten.

Mis niets en ontvang het laatste hardloopnieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief