Inleiding

Op zondag 23 september 2018 kunnen 50.000 hardlopers meedoen aan de 34e editie van de Dam tot Damloop. De ongeëvenaarde sfeer, de IJtunnel, één van de grootste Businesslopen ter wereld en het feit dat start en finish in twee verschillende steden liggen, maken dit evenement zo bijzonder. De afstand is 10 Engelse Mijl, waaraan ook elk jaar een aantal wereldtoppers meedoet. Daarnaast worden in Zaandam en Amsterdam-Noord de Mini Dam tot Damlopen georganiseerd.

Een dag eerder, op zaterdagavond 22 september, vindt de Damloop by night plaats. Maximaal 15.000 lopers kunnen meedoen aan deze 5 Engelse Mijl (8 km) door de verlichte straten van Zaandam. Het avondonderdeel van Nederlands grootste hardloopevenement is met name aantrekkelijk voor beginnende hardlopers, maar is ook prima geschikt als warming-up loop voor de 10 Engelse Mijl op zondag of wedstrijdlopers die zich meer hebben toegelegd op kortere afstanden. Het parcours doet onder andere de Burcht, Zuiddijk en het waterrijke gebied rondom de Voorzaan aan.

De inschrijving voor de Dam tot Damloop en Damloop by night 2018 gaat begin april van start. Le Champion verwacht dat alle beschikbare startbewijzen voor de 10 Engelse Mijl binnen enkele uren uitverkocht zijn.

De evenementen zijn onderdeel van het Dam tot Dam Weekend, dat met 87.000 deelnemers het grootste sportieve weekend van Nederland is. Le Champion organiseert op zaterdag 22 september ook de Dam tot Dam Wandeltocht voor 16.000 wandelaars. Een dag later vindt de Dam tot Dam FietsClassic plaats met maximaal 6.000 fietsers.

De Dam tot Damloop is aangesloten bij de volgende organisaties:

Atletiekunie
De Atletiekunie is de sportbond die zich inzet voor de georganiseerde wedstrijdatletiek en de loopsport in Nederland. Vanuit het bondskantoor op Nationaal Sportcentrum Papendal worden de belangen behartigd van de 135.000 leden. Dat gebeurt onder andere door NK’s te organiseren, topatleten te begeleiden richting toernooien, kader op te leiden, de gehele wedstrijdkalender te coördineren en loopcursussen aan te bieden. De bond telt circa 300 aangesloten verenigingen en loopgroepen, ruim 75 evenementenorganisaties en ook nog ruim 60 Dutch Runners Loopgroepen (loopgroepen zonder officiële verenigingsstatus).

Kijk voor meer informatie op www.atletiekunie.nl.

IAAF
De International Association of Athletics Federations (IAAF) is de internationale overkoepelende organisatie voor de baan- en wegatletiek. De IAAF werd op 17 juli 1912 in Stockholm opgericht door vertegenwoordigers van 17 nationale atletiek federaties en werd toen nog de Internationale Amateur Atletiek Federatie genoemd. Sinds oktober 1993 is het hoofdkantoor gevestigd in Monaco en in  2001 werd de naam van de Internationale Amateur Atletiek Federatie veranderd naar zijn huidige vorm. De IAAF is opgericht om in de behoefte te voldoen aan een wereld regerend gezag, een wedstrijd programma, gestandaardiseerde technische apparatuur en een lijst van de officiële wereldrecords.

De Dam tot Damloop heeft sinds 2013 van de IAAF het Silver Label voor Road Races toebedeeld gekregen. De organisatie voldoet aan de strenge eisen die de IAAF aan het label heeft gesteld. Kijk voor meer informatie op www.iaaf.org.

AIMS
AIMS staat voor Association of International Marathons and Distance Races. De AIMS is lid van meer dan 320 toonaangevende partijen in de wereld over 95 landen. De doelstellingen zijn om hardlopen over de hele wereld te bevorderen, om samen te werken met internationale wegwedstrijden van de IAAF, maar ook om informatie, kennis en expertise uit te wisselen tussen de leden van de vereniging.

Kijk voor meer informatie op www.aimsworldrunning.org.

Mis niets en ontvang het laatste hardloopnieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief