Bewoners

Op deze pagina lees je alles over de activiteiten tijdens het Dam tot Dam Weekend 2017. Een sportief weekend dat zonder de enthousiaste betrokkenheid van de bewoners langs het parcours nooit zou zijn uitgegroeid tot één van de grootste evenementen ter wereld! Het meest waarderen de deelnemers namelijk de ongeëvenaarde sfeer die de bewoners langs het parcours elk jaar met elkaar creëren. Dit jaar komen 88.000 sporters in actie bij één van de Dam tot Dam evenementen. Op zaterdag 16 september doen 17.000 wandelaars mee aan de Dam tot Dam Wandeltocht. Nadat alle wandelaars zijn gefinisht, volgt op zaterdagavond de Damloop by night 5 Engelse Mijl met 15.000 lopers. Een dag later komen 6.000 fietsers naar de Dam in Amsterdam voor hun start van de Dam tot Dam FietsClassic. De 5.000 kinderen die meedoen aan de Mini Dam tot Damlopen, zijn wellicht het meest trots op hun prestatie. Als klap op de vuurpijl doen 45.000 hardlopers mee aan de Dam tot Damloop 10 Engelse Mijl.

Aanmoedigen van de lopers
Aanmoedigenlopers300x200De start is een ideale plek om de duizenden lopers bij hun vertrek aan te moedigen. Na de start kun je je verplaatsen naar een plekje langs het parcours. Zowel de bewoners in Amsterdam-Noord als in Zaandam maken er jaarlijks een ware happening van. Straten worden versierd met slingers, spandoeken, ballonnen en verlichting en vele bewoners maken spontaan muziek. Ook vinden live muziekoptredens plaats op zo’n 50 locaties van het evenement en treden straatartiesten op.

Het hoogtepunt wordt bereikt tijdens de finish! Wat is er leuker dan de lopers na het volbrengen van hun prestatie glorieus binnen te halen en te feliciteren. Let er wel op dat de Dam en het gebied achter de finish op de H. Gerhardstraat erg druk kunnen zijn. Bij teveel drukte kan de Dam zelfs (tijdelijk) worden afgesloten. Ouders met (jonge) kinderen wordt afgeraden een bezoek aan de Dam te brengen.

Bekijk hier een plattegrond van het finishgebied.

Dam tot Dam Plein
DTDFanplein300x200Tijdens het Dam tot Dam Weekend organiseren Defusions productions en TOOST café & deli in samenwerking met Le Champion een speciale markt op het Dam tot Dam Plein op de Burcht in Zaandam. Zo zijn er allerlei marktkramen met oude ambachten, snuisterijen, vinylverkopers en andere lokale winkeliers die hun waren aanprijzen. Er is horeca aanwezig met een gezellig terras, foodtrucks en andere eettentjes.

Het Dam tot Dam Plein is bovendien de ideale plek om de deelnemers onder het genot van een kopje koffie of koud drankje aan te moedigen. De lopers van de Damloop by night passeren hier op zaterdagavond tussen 19.33 en 21.00 uur. Op zondag passeren de lopers van de Dam tot Damloop de Burcht op zo’n 600 meter voor de finish tussen 11.00 en 17.00 uur.

Verder draait een DJ vanaf zaterdagmiddag lekkere deuntjes en krijgen ’s avonds de deelnemers aan de Damloop by night een extra boost van bekende DJ’s zoals Lucien Foort en Eric de Man. Als u Toost Boilerroom kent, dan wilt u hierbij aanwezig zijn. Er mag gedanst worden!

Kinderfeest
Na afloop van de Mini Dam tot Damloop vindt op het Dam tot Dam Plein op de Burcht een spetterend kinderfeest plaats. Kinderen kunnen kennismaken met de atletiek in de Atletics Arena of meedansen op de muziek van de DJ op het podium. Deelnemers aan Mini Dam tot Damloop kunnen bovendien op vertoon van hun startnummer te gekke prijzen winnen bij de verloting. Ook als ouder zal het u aan niets ontbreken. Een verse espresso of heerlijk broodje terwijl u uw kind toejuicht, op het Dam tot Dam Plein is er van alles te beleven.

Dam tot Dam Park
DTDpark7_300x200Het Dam tot Dam Park (Burgemeester in ’t Veldpark) is in korte tijd uitgegroeid tot de ‘place to be’!

Het park is dit jaar het gehele weekend geopend. Op zaterdag 17 september finishen alle wandelaars van de Dam tot Dam Wandeltocht in het park. De Damloop by night op zaterdagavond finisht net voor het park, waardoor iedereen na afloop zich kan aansluiten bij de afterparty in het park. Live muziek is er van de band Popgunn, die alleen de beste dance, rock en hip hop tracks speelt.

Op zondag 17 september is het park al vroeg open voor het ontvangst van de eerste businessteams. De gehele dag bezoeken deelnemers en supporters het Dam tot Dam Park, om onder het genot van een hapje en een drankje na te praten over de geleverde sportieve prestatie en te genieten van de festivalsfeer. Op het podium gaat het dak er af met de Coverband The Tour, één van de meest geboekte en succesvolle bands van Nederland. Op zondag worden in het park ook de winnaars van de verschillende wedstrijden en categorieën gehuldigd.

De opbouw van het Dam tot Dam Park start woensdag 9 september vanaf 8.00 uur en op vrijdag 25 september 17.00 uur wordt het park weer schoon opgeleverd.

Bereikbaarheid bewoners
Voor een veilig verloop van de Dam tot Dam evenementen moeten diverse tijdelijke verkeersmaatregelen worden genomen. Via onderstaande links  kun je zien welke straten worden afgesloten, waar een parkeerverbod met wegsleepregeling van kracht is en hoe lang de maatregelen duren.

Het parcours is in het algemeen verkeersvrij een half uur voordat de eerste deelnemer passeert t/m ongeveer 10 minuten na de passage van de laatste lopers en in sommige gevallen na de afbouwwerkzaamheden. Bekijk hier de doorkomsttijden van de Damloop by night 5 Engelse Mijl op zaterdag en de Dam tot Damloop 10 Engelse Mijl op zondag.

Om het ongemak te minimaliseren adviseren wij het volgende:

  • Parkeer je auto in een zijstraat van het parcours; dit om de lopers een goede doorgang te bieden en de kans op beschadigingen te voorkomen; in veel straten zal ook een parkeerverbod met wegsleepregeling ingesteld zijn;
  • Wanneer je jouw auto in een zijstraat parkeert, zul je jouw gebied tijdens de passage van de lopers, wanneer je dat wilt, ook gemakkelijker kunnen verlaten.

Fietsomleidingen
Tijdens de Dam tot Damloop en Damloop by night geldt een aantal omleidingen voor fietsers:

Parcours versierwedstrijd
Tijdens de Dam tot Damloop op zondag wordt er voor de bewoners een parcours versierwedstrijd gehouden. De winnaar wordt gekozen door een jury, die tijdens het evenement alle versieringen zal bekijken. Denk daarbij aan slingers, spandoeken, aanmoedigingskreten op de weg, ballonnen, enz. De hoofdprijs is een liveoptreden van een leuke act tijdens de Dam tot Damloop in 2017.

Let op! Creativiteit is prima, maar houd rekening met het volgende: 

  • DTDversiewedstrijd300x200Bouw geen obstakels op de weg, want de deelnemers hebben de ruimte hard nodig! Als je een overspanning over de weg bouwt, dan moet deze een doorrijhoogte van minimaal 4,5 meter hebben;
  • Let er ook even op dat je jouw muziek niet te hard aan zet. Hier doe je de deelnemers namelijk geen plezier mee;
  • Houd bij verlichting rekening met de brandveiligheid van de versiering;
  • Bij warm weer waarderen hardlopers afkoeling. Wij raden het echter af om over de hele breedte van het parcours water te sproeien, omdat niet alle deelnemers dit op prijs stellen. Ook vragen wij je, wanneer je bekertjes water uitdeelt, deze zelf op te ruimen.

Doe mee aan lichtjesavond
De Damloop by night is avondloop over 5 Engelse Mijl (8 km) door de meest sfeervolle straten van Zaandam, die in het teken staat van verlichting. Wij gaan met u de uitdaging aan de Damloop by night zo sfeervol mogelijk aan te kleden met licht! Daar waar u overdag de deelnemers aanmoedigt met spandoeken en de straten versiert met slingers en ballonnen, vragen wij u ‘s avonds de straten op te tuigen met lampionnen, fakkels, kerstverlichting, waxinelichtjes of zelfs de Voorzaan op te gaan met een verlichte boot! Lichtjesavond (op het water) wordt zo een nieuw, sfeervol onderdeel van de Damloop by night. Heeft u een geweldig idee om uw straat te versieren? Laat ons dit dan weten via info@lechampion.nl (of tel. 072-5338136). Voor de leukste initiatieven geven wij graag een financiële bijdrage.

Live uitzending NH en AT5
De Dam tot Damloop is van 10.00 tot 17.00 uur de gehele dag live te volgen bij NH én AT5. In de zeven uur durende marathonuitzending op tv, radio én in de app is er aandacht voor de aanwezige wereldtop, de duizenden recreatieve lopers en de sfeer langs de route. Ook online via rtvnh.nl, via de NH app en at5.nl is het evenement live te volgen. Ook NOS Studio Sport besteedt elk jaar aandacht aan de wedstrijd van de topatleten.

 

Kom helpen als vrijwilliger
Meer dan 1.500 vrijwilligers zijn ieder jaar in touw om het Dam tot Dam Weekend succesvol te laten verlopen. Wil jij net als de sporters een onvergetelijke dag beleven? Kom dan ons team versterken! Als vrijwilliger maak je de sfeer van het evenement en het enthousiasme van de deelnemers van dichtbij mee. Lees hier verder.

Mis niets en ontvang het laatste hardloopnieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief